!!KaBuS!!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


TüRKiYeNiN En İyİ BiLGi PoRTaLı,PaYLaŞıMıN TeK AdReSi
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ 3

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Mc_KaRaX
Admin



Mesaj Sayısı : 140
Kayıt tarihi : 28/03/09
Yaş : 34
Nerden : adıyaman

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ 3 Empty
MesajKonu: TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ 3   TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ 3 EmptyCuma Nis. 17, 2009 4:04 pm

Ulu Önder Mustafa Kemal ****** - Cumhuriyetin Kurucusu Ahmet Necdet Sezer - Cumhurbaşkanı


Mustafa Kemal ****** - Cumhuriyetin Kurucusu

Yönetim biçimi

Türkiye'nin devlet biçimi cumhuriyettir. Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe'dir. Laik demokratik bir yönetim anlayışı vardır. Kuvvetler ayrımı esası vardır. Yasama işlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi, yürütmü işlerini Hükümet, yargı işlerini ise bağımsız mahkemeler yapar.

İDARİ BÖLÜMLER

TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ORGANİZASYONLAR

ATATÜRK DÖNEMİ ULUSLAR ARASI ORGANİZASYONLAR

Türkiye ve Milletler Cemiyeti

SADABAT PAKTI

Mustafa Kemal, ölümünden bir yıl önce (8 Temmuz 1937)’de gerçekleştirdiği Sadabat Paktı ile Ortadoğu ve Kafkaslar'da İran'ı kendisine asıl muhatap olarak görmüş ve bu ülkenin şahının sarayı olan Sadabat Sarayı'nda, İran ile Türkiye'nin bölgesel işbirliği ve ortaklık antlaşması olarak Sadabat Paktı'nın imzalanmasını gerçekleştirmiştir.Türkiye, İran, Afganistan ve daha sonra Irak’ın katılmasıyla Sadabat Paktı’nı kurarak Afganistan’ı Alman ve İtalyan nüfuzuna düşmekten kurtarmıştır.

O dönemde Fransız dominyonu konumunda olan Suriye ile bağımsız bir ilişki kurulamayınca eski Osmanlı ülkesi olan Irak da bu bölgesel paktın içine alınmış ve dış güçler ile batılı emperyalistlere karşı sağlam bir merkezi ittifak oluşturulmak istenmiştir.
Sadabat Paktı, 2.Dünya Savaşı sonrasında hukûken yürürlükte kalmıştır ama ****** sonrasında unutulmuştur.

BALKAN ANTANTI

1932 de yapılan Üçüncü Balkan Konferansı'nda işbirliği faaliyetlerinin siyasal münasebetler alanına geçirilmesi amacıyla bir Balkan Paktı tasarısı ortaya çıkarmıştır.
Antant ile birlikte, taraflardan biri Balkanlı olmayan bir devlet tarafından saldırıya uğrar ve bir Balkan devleti de saldırgana yardım ederse, diğer tarafların bu Balkanlı saldırgana karşı birlikte savaşa gireceklerine dair gizli bir protokol de imzalanmıştı.

****** Sonrası Uluslararası Organizasyonlar

TÜRKİYE VE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler, Türkiye'nin aralarında bulunduğu 51 ülkenin katılamıyla 24 Ekim 1945 tarihinde kurulmuştur. Katılın ülke sayısı zamanla artarak günümüzde bu sayı 180'i geçmiştir. Türkiye, BM'ye ilk üye olan ülkelerden biridir ve BM ile Kore, Somali, Bosna, Filistinve Afganistana asker göndermiştir. Son olarakta Lübnan'a asker gönderme kararı almıştır.

TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİ

Türkiye Avrupa Birliği üyeliğine adaydır. Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde yaptığı reformlar ve anayasa değişiklikleriyle Kopenhag Kriterleri'ni tamamladığı, Şubat 2005'teki AB Brüksel zirvesinde belirtilmiş ve Avrupa Parlementosu tarafından onaylanmıştır. Türkiye 3 Ekim 2005 tarihinden itibaren Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerine başlamıştır.

Türkiye ve NATO

Türkiye ve Türk Dünyası

1990 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan Cumhuriyetleri ortaya çıkmıştır. Rusya Federasyonu içerisinde ise Tataristan, Başkurdistan, Çuvaşistan, Yakutistan, Tuva, Dağlık-Altay, Hakasya, Dağıstan, Karaçay ve Balkar Özerk Cumhuriyetleri tesis edilmiştir. Moldova'da Gagauzya, Ukrayna'da Kırım Özerk Cumhuriyeti kurulmuştur. Türk Dünyası 250 milyonu bulan nüfusuyla Türkiye'nin sorumluluğu altındadır. Çünkü bu ******ün vasiyetidir: "Bugün Sovyetler Birliği dostumuzdur, müttefikimizdir. Bu dostluğa ihtiyacımız vardır. Fakat yarın ne olacagını kimse bugünden kestiremez. Tıpkı Osmanlı gibi, tıpkı Avusturya-Macaristan gibi parçalanabilir, ufalanabilir.Bugün elinde sımsıkı tuttuğu milletler avuçlarından kaçabilirler. Dünya yeni bir dengeye ulaşabilir. işte o zaman Türkiye ne yapacağını bilmelidir. Bizim dostumuzun idaresinde dili bir, inancı bir, özü bir kardeşlerimiz vardır. Onlara sahip çıkmaya hazır olmalıyız. Hazır olmak yalnız o günü susup beklemek değildir. Hazırlanmak lazımdir. Milletler buna nasıl hazırlanır? Manevi köprüleri sağlam tutarak. Dil bir köprüdür... İnanç bir köprüdür...Tarih bir köprüdür... Köklerimize inmeli ve olaylarin böldügü tarihimiz içinde bütünleşmeliyiz. Onlarin (soydaş Türk kardeşlerimizin) bize yaklaşmasını beklememeliyiz. Bizim onlara yaklaşmamiz gereklidir."

******'ün bu hususta bir başka vecizesi ise şöyledir: Türk Birligi'nin bir gün hakikat olacagına inancım vardır. Ben görmesem bile gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk Birliği'ne inanıyorum. Onu görüyorum. Yarının tarihi yeni fasıllarını Türk Birliği ile açacak. Dünya sükununu bu fasıllariçinde bulacaktır. Türk'lügün varlığı bu köhne áleme yeni ufuklar açacak. Güneş ne demek, ufuk ne demek o zaman görülecek. Hayatta yegane varlığım ve servetim Türk olarak doğmamdı.

EKONOMİ

Kuruluş yıllarında Osmanlı Dönemi'nin yıkılış döneminin savaş yenilgileri geçmişiyle başlayan Türkiye ekonomisi 1923 sonrası yıllarda harap vaziyetteydi. İstanbul ve İzmir haricinde ne sanayi, ne sermaye sınıfı, ne altyapı, ne de eğitim mevcuttu. En basit ürünler dahi ithal edilmek zorundaydı. 12 milyonluk nüfusun büyük çoğunluğu okuma yazma bilmeyen yoksul Müslüman köylülerden oluşuyordu. Anadolu'daki büyük toprak sahipleri de sanayi burjuvazisini oluşturmaktan çok uzaktı.
II. Dünya Savaşı sonrasına kadar devlet ekonomisiyle yaşayan toplum, 1950'den sonra ABD'nin de etkisiyle büyük bir kapitalist sanayi kalkınma dönemine girdi. Bugün de sürmekte olan bu kalkınma süreci özellikle büyük toprak sahiplerinin, hızla modern sermaye sınıfına dönüşmesine yolaçtı. Anadolu'nun kalkınması ve alt yapısının oluşması sürecinde 200 milyar ABD dolarından fazla borç oluştu. GAP projesi ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu teşvik programları halen sürmektedir.

Ortalama %6 üzerindeki ekonomik gelişme ile beraber büyük bir değişim ve modernleşme başladı. Öncelikle İstanbul, İzmir ve Batı bölgeleri, 1980'den sonra da bütün Anadolu illerinde büyük sermaye ve sanayi oluştu. Bir milyar ABD doları ve üzeri sermayeye sahip holding sayısı 25'ü geçti. Bunun altındaki yüzbinlerce büyük, orta ve ufak ölçekteki şirket, ve oluşan işçi sınıfı dinamik bir ekonominin taşıyıcıları oldular. Arap ülkelerinde petrol sayesinde oluşan refah, Türkiye'de toplumun çalışmasıyla zor şartlarda oluştu.
Günümüzde Türkiye'nin pek çok bölgesi sanayi toplumu olarak nitelenebilir. Türkiye sanayi toplumuna hızlı geçiş olgusunu Müslüman toplumlar arasında başarıyla gerçekleştirebilen az sayıdaki ülkeden birisidir.

EĞİTİM

Kuruluş yıllarında toplam 12 milyonluk nüfusun büyük çoğunluğu okuma yazma bilmez haldeydi. 1930'lara kadar ülkedeki tek üniversite İstanbul Üniversitesiyken, günümüzde üniversite sayısı (özellerle birlikte) 80'i geçmiş, yüksek okulu olmayan il neredeyse kalmamış, yüksek okullarda okuyan öğrenci sayısı bir buçuk milyonu geçmiştir. Çok genç bir nüfusa sahip olan Türkiye'de günümüzde ilköğretim ve lise öğrencisi sayısı 15 milyonu geçmiş (Türkiye'nin 1927'deki toplam nüfusundan fazla) olup, eğitim sisteminin finasmanı da bütçe açısından zorluk çekilen konuların başında gelmektedir. Lise bazında Fen Liseleri ve Anadolu Liseleri eğitimin başını çekmektedir.

ÜNİVERSİTELER

Yeni Kurulacak Devlet Üniversiteleri

· Adıyaman KAHTA Üniversitesi
· Aksaray Üniversitesi
· Amasya Üniversitesi
· Bozok Üniversitesi
· Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
· Çorum ÜNİVERSİTESİ
· Düzce SİYASAL BİLGİLER Üniversitesi
· Erzincan Üniversitesi
· Giresun Üniversitesi
· Kastamonu SİYASAL BİLGELİR Üniversitesi
· Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
· Namık Kemal Üniversitesi
· Ordu ARAŞTIRMA Üniversitesi
· Rize Üniversitesi
· Uşak Üniversitesi

Mevcut Olan Devlet Üniversiteleri

· Abant İzzet Baysal Üniversitesi
· Adnan Menderes Üniversitesi
· Afyon Kocatepe Üniversitesi
· Akdeniz Üniversitesi
· Anadolu Üniversitesi
· Ankara Üniversitesi
· ****** Üniversitesi
· Balıkesir Üniversitesi
· Bilkent Üniversitesi
· Boğaziçi Üniversitesi
· Celal Bayar Üniversitesi
· Cumhuriyet Üniversitesi
· Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
· Çukurova Üniversitesi
· Dicle Üniversitesi
· Dokuz Eylül Üniversitesi
· Dumlupınar Üniversitesi
· Ege Üniversitesi
· Erciyes Üniversitesi
· Fırat Üniversitesi
· Galatasaray Üniversitesi
· Gazi Üniversitesi
· Gaziantep Üniversitesi
· Gaziosmanpaşa Üniversitesi
· Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
· Gülhane Askeri Tıp Akademisi
· Hacettepe Üniversitesi
· Harran Üniversitesi
· İnönü Üniversitesi
· İstanbul Üniversitesi
· İstanbul Teknik Üniversitesi
· İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
· Kafkas Üniversitesi
· Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
· Karadeniz Teknik Üniversitesi
· Kırıkkale Üniversitesi
· Kocaeli Üniversitesi
· Marmara Üniversitesi
· Mersin Üniversitesi
· Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
· Muğla Üniversitesi
· Mustafa Kemal Üniversitesi
· Niğde Üniversitesi
· Ondokuz Mayıs Üniversitesi
· Orta Doğu Teknik Üniversitesi
· Osmangazi Üniversitesi
· Pamukkale Üniversitesi
· Polis Akademisi
· Sakarya Üniversitesi
· Selçuk Üniversitesi
· Süleyman Demirel Üniversitesi
· Trakya Üniversitesi
· Uludağ Üniversitesi
· Yıldız Teknik Üniversitesi
· Yüzüncü Yıl Üniversitesi
· Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://karax.yetkinforum.com
 
TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ 3
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ 1
» TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ 2

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
!!KaBuS!! :: GENEL ve GÜNCEL YAŞAM :: ATATÜRK, CUMHURİYETİMİZ ve ÜLKEMİZ-
Buraya geçin: