ASMA YAPRAĞI DOLMASI (ETLİ)
MALZEMELER
½ kg orta yagli kiyma
3 corba kasigi pirinc
2 orta boy sogan
½ corba kasigi salca
250 gr. taze asma yapragi
8-10 dal maydanoz
1 tatli kasigi tuz
¼ cay kasigi karabiber
Ici icin:
½ kg. orta yagli kiyma
3 corba kasigi pirinc
2 orta boy sogan
3 orta boy domates (veya ½ corba kasigi salca)
8-10 dal maydanoz
1 tatli kasigi tuz
¼ cay kasigi karabiber
HAZIRLANIŞI
Tencereye 2 su bardagi su ve 1 cay kasigi tuz koyup kaynatiniz. Yapragi yikayip, tencereye koyarak hafif hararetli isida 5 dakika pisiriniz.
Ayri bir kapta, kiymayi derin bir kaba koyunuz. Icine ince kiyilmis sogan, maydanoz, pirinc, kabuklari cikartilip findik buyuklugunde dogranmis domates, tuz ve karabiber ilave edip karistiriniz. (Domates olmadigi zaman ½ corba kasigi salcayi bir cay bardagi su ile sulandirip katiniz.)
Yapragin sapini cikartip buyukleri ikiye ayiriniz. Tuylu kismi uste gelmek uzere masaya yayiniz. Hazirladiginiz icten uzunlamasina yeteri kadar koyup kenarlarini kapatarak sariniz.
Tencereye muntazam dizip suyunu uzerine dokunuz. Suyu az gelirse biraz daha ilave ederek hafif hararetli isida yarim saat pisiriniz.
*************************************************************
ANTEP DOLMASI
MALZEMELER
5 adet Patlıcan
Bir tutam Maydanoz
5 adet Biber kurusu
1 tatlı kaşığı Tuz
1/2 kg. Kıyma
1 çay bardağı Su
2 çay bardağı Pirinç
Sos: 1 adet Limon , 1 bardak Su, 5 diş Sarımsak, 1 tatlı kaşığı Biber salçası
1 çay kaşığı Karabiber
1 çay kaşığı Kimyon
1 çay kaşığı Nane
1 tatlı kaşığı Biber salçası
HAZIRLANIŞI
Dolmalık kurutulmuş biber, kabak ve patlıcanları haşlayın. Daha sonra dolma için gerekli bütün malzemeleri çiğ olarak bir kabin içinde karıştırın. Ardından dolmalıkların içine bu malzemeyi doldurun. Bir tencereye yarısına kadar su doldurarak dolmaları yerleştirip, pişirin. Dolmanın pişmesine yakın, başka bir kapta sarımsakları dövün. İçine limon suyunu ve 1 su bardağı suyu ekleyin. Salçayla birlikte 5 dakika kaynatın. Dolma piştikten üzerine bu sosu dökerek servis yapın.
**************************************************************************
BİBER DOLMA (ETLİ)
MALZEMELER
½ kg. dolmalik biber
300 gr. orta yagli kiyma
2 corba kasigi pirinc
2 orta boy sogan
3 orta boy domates
8-10 dal maydanoz
1 tatli kasigi tuz
¼ cay kasigi karabiber
Ici icin:
½ kg. orta yagli kiyma
3 corba kasigi pirinc
2 orta boy sogan
3 orta boy domates (veya ½ corba kasigi salca)
8-10 dal maydanoz
1 tatli kasigi tuz
¼ cay kasigi karabiber
HAZIRLANIŞI
Kiymayi derin bir kaba koyunuz. Icine ince kiyilmis sogan, maydanoz, pirinc, kabuklari cikartilip findik buyuklugunde dogranmis domates, tuz ve karabiber ilave edip karistiriniz. (Domates olmadigi zaman ½ corba kasigi salcayi bir cay bardagi su ile sulandirip katiniz.)
Biberleri yikayip sap kismini icine bastirarak cikartiniz. Cekirdeklerini bosaltip, icleri doldurunuz. Agzina domatesten kesilen kapaklari ortunuz.
Kapak kisimlari uste gelmek uzere tencereye yerlestiriniz. Biraz tuz ve karabiber serpip uzerine 2 su bardagi kaynar su dokunuz. Hafif hararetli isida 30-35 dakika pisiriniz.
*******************************************************************
BAKLA DOLMASI (AMASYA)
MALZEMELER
200 gr. bakla
1 baş soğan
2 su bardağı yarma
1/2 kg. kıyma
1 kaşık salça
biber, tuz
1 çay bardağı sıvı yağı
sarmalık yaprak
HAZIRLANIŞI
Bir gün önceden ıslatılan baklalar soyulur. Yarma, kıyma, kuru soğan, salça, biber, tuz, sıvı yağı, hepsi karıştırılır. Dolmanın konacağı tencerenin içine kemik konur. Yaprağın içerisinde malzemeler konarak bohça şekline sarılır ve kemiklerin üstüne konur. 2 su bardağı su konarak kaynatılır.
*********************************************************************
BULGUR DOLMASI
MALZEMELER
8 adet kırmızı biber
1 çorba kasesi ayıklanmış bulgur
1 adet büyük boy soğan
1 adet domates
1 kahve fincanı zeytinyağı
1,5 çorba kasesi su
Karabiber
Tuz
HAZIRLANIŞI
Biberleri alacak büyüklükte bir tencerenin içerisine su koyp kaynatın. Biberler kaynayan bu suda üç dakika haşlanır.Diğer taraftan ince kıyılmış soğanı zeytinyağında kavurun.Soğanlar sarardıktan sonra ayıklayıp, yıkanmış bulgur ilave edin. İki dakika karıştırdıktan sonra rendelenmiş domates, karabiber ve tuz ilave edin.İki dakika daha karıştırdıktan sonra yarım çorba kasesi su ilave edin. Kısık ateşte suyunu çekmesini bekleyin. Daha sonra hazırlanan bu içi , biberlere doldurun ve dolmaları alabilecek borcama yerleştirin. Bir çorba kasesi kaynar su ekleyin 150 derecelik fırına koyun, 45 dakika pişirilir.Yoğurtla yiyin.
***********************************************************************
DOMATES DOLMASI (PEYNİRLİ)
MALZEMELER
6 adet orta boy domates
100 gr. beyaz peynir
1 su bardagi rendelenmis kasar peyniri
2 adet yumurta
2 yemek kasigi kiyilmis maydanoz
tuz, tozseker
HAZIRLANIŞI
Domatesler ortadan ikiye bolunup icleri cikartilir.Ters olarak suzgecte suzulmeye birakilir Yaglanmis tepsiye domatesleri siralayip icine tuz ve tozseker serpilir.
Baska bir kapta yumurtalar cirpilir.Beyazpeynir,maydanoz ve kasar peynirinin bir kismi katilip karistirilir. Bu karisim domateslerin icine doldurulur.Uzerlerine kalan kasar peyniri
serpilir firinda pisirilir.
***********************************************************************
ENGİNAR DOLMASI
MALZEMELER
6 adet orta boy enginar
tuz
1 adet limon
karabiber
3 su bardağı pirinç
2 adet soğan
3-4 adet domates
2 tatlı kaşığı tozşeker
1 demet dereotu
250 ml. zeytinyağı
1 demet nane
1 demet maydanoz
1 adet limon
HAZIRLANIŞI
Enginarların en dış yapraklarını 2 sıra atın. Tepesi kötü ise çok ince kesin. Ortasını açıp tüylerini çıkartın. Kararmamaları için limonlu, tuzlu suya koyun.
Soğanları küb şeklinde doğrayıp 200 ml. zeytinyağında kavurun. Pirinci ayıklayıp yıkayın. Dereotu, nane ve maydanozu ince ince kıyın. Pirinci soğanlara ekleyip biraz daha kavurun. Domatesleri soyup rendeleyin. Yeşillikler, domates, toz şeker, karabiber ve tuzu pirince katın. 200 ml. su ile pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
Enginarları pirinçli iç ile doldurun. Üzerine 5 su bardağı su ve kalan zeytinyağını koyup kısık ateşte 35 dakika pişirin.
Nane yaprakları ile süsleyip servis yapın.
********************************************************************
KARA LAHANA DOLMASI (ETLİ)
MALZEMELER
3 demet kara lahana
250gr. kiyma
2 sogan
1 kahve fincani pirinc
1/2 demet maydanoz
2 yemek kasigi domates salcasi
1 yemek kasigi yag
tuz karabiber
HAZIRLANIŞI
Kara lahanalar saplarindan ayrilir.Kaynar suda 4-5 dakika haslanir.Soguk suya tutulup suyu suzulur.
Bir kabin icine ince kiyilmis sogan, kiyma,maydanoz,pirinc,1 yemek kasigi domates salcasi,tuz,karabiber ve 1/2 bardak su katilip iyice karistirilir.
Lahana yapraklari acilip icine bir miktar ic konulup sarilarak kucuk dolmalar yapilir.
Tencereye yag,domates salcasi konup eritilir.Dolmalar ve 2 su bardagi su konularak yapraklar yumusayincaya kadar pisirilir.
*********************************************************
KÖZLENMİŞ KARNIYARIK DOLMASI
MALZEMELER
2 patlican
120 gr yagsiz kiyma
1 sogan
3-4 dis sarmisak
1 domates (süslemek için ayrica 2 dilim domates)
1 sivribiber (süsleme için ayrica 2 adet sivri biber)
1 yemek kasigi kiyilmis maydanoz
2 yemek kasigi siviyag
tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Küçük bir tencerenin içine konan iki yemek kasigi siviyagda dogranmis sogan, sarmisak, biber ve domatesleri hafifçe öldürün. Kiymayi ilave edin ve pisinceye kadar kavurun. Tuz, karabiber ve maydanozu ekleyin.
Patlicanlari közleyin. Kabuklarini soyun ve isiya dayanikli cam bir kaba alin. Patlicanlari boylamasina biçak ile yarip kayik sekline getirin.
Hazirladiginiz harci patlicanlarin içine doldurun. Doldurulmus patlicanlara bir çay bardagi su ilave edin. Patlicanlarin üzerini birer dilim domates ve sivir biberle süsleyin.
Önceden 230 derecede isitilmis firinda 20 dakika pisirin. Sicak servis yapin.
*******************************************************************
A F İ Y E T O L S U N